ESP SOYA Protein Sumber Tumbuhan
Protein ni penting sebab badan kita terdiri daripada sel-sel. Setiap hari ada sel-sel yang mati. Jadi, di sinilah peranan protein untuk membaikpulih kerosakkan sel-sel
Sumber protein boleh diperolehi daripada makanan harian kita seperti ikan, ayam, daging, kekacang, telur, susu dan sebagainya. Malangnya protein ini mudah rosak dan musnah pada suhu tinggi semasa proses memasak dan ini menyebabkan punca kita kekurangan protein.
Sekiranya kita mendapat protein yang cukup, kita akan dapat kesihatan yang optimum yang mana ia membantu untuk bina sel-sel baru dan menggantikan tisu-tisu lama yang rosak
Protein diperlukan untuk mengahasilkan hormon, enzim dan antibodi. Sel yang dibina dari protein ni ibarat seperti batu bata yang kukuh untuk membina bangunan. Sekiranya inginkan bangunan yang kuat, batu bata perlulah yang kukuh dan kuat
Badan akan terasa lemah, lesu dan tak bermaya. Boleh mengakibatkan gastrik, luka lambat sembuh dan berparut, antibodi tak kuat dan badan tak boleh lawan penyakit yang datang sebab kekurangan ketahanan.
ESP adalah sumber protein dari kekacang iaitu kacang soya. Dihasilkan dengan campuran air dan bukannya alkohol, diproses dalam suhu yang rendah supaya tidak memusnahkan struktur protein. 1 tong ESP dihasilkan dari 30kg kacang soya. Protein soya (tumbuhan) lebih mudah dihadam berbanding protein haiwan.
Apa perbezaan ESP dengan soya lain?
1. Dihasilkan daripada soya non-GMO
2. Mengandungi 9 asid amino yang penting untuk fungsi badan
3. Rendah lemak, tanpa kolestrol
4. Diproses pada kadar suhu rendah dan menjaga kualiti protein yang tinggi
Jadi dah tahukan, protein ni bukan sahaja kita boleh ambik dari sumber haiwan tp sumber tumbuhan pun boleh.
Bagi yang berminat nak dapatkan ESP tong dan ESP sachet ni boleh roger umie dan ada ready stock.
#espshaklee #shakleelover #shaklee #shakleelovers #proteinsoya #protein
Comments
Post a Comment